Hoe behandel je doorligwonden?

Behandeling decubitus/doorligwonden

  1. Frequente wisselligging (minstens om de vier uur bij gebruik van een drukverdelende matras) en vrijleggen van de letsels. Dit dient dag en nacht te gebeuren.
  2. Een optimale lig- en/of zithouding moet worden nagestreefd.

Hoe kom je aan decubitus?

Decubitus ontstaat op plaatsen waar veel druk op de huid komt. Hierdoor worden de kleine bloedvaatjes dichtgedrukt en krijgt het weefsel niet voldoende zuurstof. De druk kan zowel langdurig als kort aanwezig zijn. Bij langdurig lage druk op de huid kan al decubitus ontstaan.

Wat zijn de gevolgen van decubitus?

Een decubituswond is een serieus letsel en vormt een extra complicatie met mogelijk grote gevolgen. Het kan leiden tot ontstekingen, een longontsteking en contracturen/pijn in uw ledenmaten, omdat u vaak lang op bed moet liggen en een beperkte bewegingsvrijheid heeft.

Hoe kan je decubitus voorkomen?

Wissel regelmatig van houding (linkerzij, rug, rechterzij, rug). Schuif zo weinig mogelijk in bed. Ligt u in een bed dat verstelbaar is, dan kunt u het bed zo instellen dat u het gemakkelijkst ligt. Door iets te draaien of door kussens onder uw rug/heup en benen te (laten) leggen, kunt u de kwetsbare plekken ontlasten.

Hoe behandel je decubitus graad 2?

Doel van de behandeling kan zijn:verwijderen necrose (zwarte wond); reinigen wond (gele wond); beschermen wond- en wondranden (rode wond); creëren vochtig wondmilieu; absorberen exsudaat; bestrijden infectie; bestrijden geur.

Kun je aan decubitus overlijden?

Doorligwonden (of decubitus) gaan gepaard met veel pijn, ongemak en zelfs een verhoogde kans op overlijden. Ze kosten de Nederlandse maatschappij bovendien meer dan een miljard euro per jaar. Decubitus ontstaat niet alleen door druk op de huid, maar ook door afschuifkrachten op de huid (shear force).

Wie hebben de meeste kans op decubitus?

Een te droge of te vochtige huid is kwetsbaarder; de kans op het ontstaan van huiddefecten of infecties is dan groter. Bij ouderen is de huid dunner en minder soepel, hierdoor ontstaan er vaker doorbloedingsstoornissen. Medicijnen, zoals corticosteroïden en chemotherapie, maken de huid dunner en kwetsbaarder.

Waarom is decubitus zo gevaarlijk?

Een doorligplek is een ernstige beschadiging van de huid en het onderliggende weefsel door gebrek aan bloedtoevoer (zuurstof). De huid sterft af en daardoor ontstaan nare en zeer pijnlijke wonden. Het is daarom belangrijk om doorligplekken snel te behandelen en zoveel mogelijk te voorkomen.

Wat zijn de verschillende categorieën van Decubituswonden?

Decubitus wordt ingedeeld in vier categorieën (I, II, III en IV).

  • Categorie I: niet-wegdrukbare roodheid.
  • Categorie II: verlies van een deel van de huidlaag of blaar.
  • Categorie III: verlies van een volledige huidlaag.
  • Categorie IV: verlies van een volledige weefsellaag.

Wat is Wondbeslag?

In elke wond wordt fibrine gevormd, dat is normaal. In veneuze ulcera wordt veel fibrine gevormd, door de verhoogde druk in het veneuze systeem lekt dit overmatig uit de vaatjes. Er kan een dikke gele laag fibrine ontstaan, dit wordt een fibrine beslag genoemd. Als het gele necrose is, moet het worden verwijderd.

Kunnen doorligwonden genezen?

Als de wond droog is, moet men het vochtigheid toebrengen door een vochtig verband aan te leggen. Als de wond te vochtig is, moet men een verband aanbrengen dat de vochtoverschotten zal absorberen en het gunstige vochtige milieu zal handhaven voor de genezing.

Welke zalf bij decubitus?

Welke medicijnen worden gebruikt bij doorligwonden? Zinkoxidesmeersel (zinkolie) wordt gebruikt om de randen van een doorligwond te beschermen. Crème of verband met zilversulfadiazine wordt gebruikt om infecties van doorligwonden te bestrijden.

Categories: Blog